Dierentuin nieuws

26 september 2017
Langverwacht Grévy-zebraveulen geboren in Artis!

Pasgeboren!

Dierentuin nieuws

Amsterdam, 26 september 2017

Veulen heeft al gedronken bij de moeder

Vannacht is er in Artis een Grévy-zebraveulen (Equus grevyi) geboren. De dierverzorgers wachtten al enkele weken in spanning af. In 2016 was er een dekking waargenomen, maar het was niet meteen duidelijk of dit de dekking was waarbij het veulen werd verwekt. De draagtijd van de zebra is doorgaans dertien maanden en daarom werd het veulen deze zomer verwacht. De dierverzorgers troffen het veulen, een merrie, en de moeder vanochtend pas aan in de stal.
Het veulen is geboren in de stal van de grote koedoes, een antilopesoort die samen met de zebra's op de Savanne leeft. De dieren in Artis hebben 's nachts de keuze of ze binnen of buiten willen zijn. De kudde op de Savanne in Artis bestaat nu uit vijf merries en één hengst.

Veulens worden kort na de geboorte door de moeder schoongelikt. Omdat het veulen al helemaal droog was, was duidelijk dat het al een aantal uur oud was. Ook heeft het veulen al gedronken bij de moeder. Dit is altijd een belangrijk moment omdat in de eerste melk, de biest, belangrijke afweerstoffen zitten. Het veulen stond al stevig op de poten, maar blijft dicht in de buurt van de moeder. De moeder houdt de eerste periode andere zebra's op afstand, zodat zij en haar jong zich aan elkaar kunnen hechten. Het veulen herkent haar de eerste dagen aan haar geur en geluid. Later herkent zij het unieke strepenpatroon van de moeder.

Koele strepen
In de hele wereld komen drie zebrasoorten voor: de steppezebra, de bergzebra en de Gr√©vy-zebra. Elke zebra heeft zijn eigen unieke vacht. De Gr√©vy-zebra heeft de smalste strepen. Over de functie van de strepen doen verschillende theorie√ęn de ronde. Een van de meeste aanvaarde is dat het patroon hen camoufleert tussen het hoge gras op de savanne. Daarnaast werkt bij het vluchten de veelheid van strepen verwarrend voor roofdieren. Een andere verklaring is de sociale functie. De dieren kunnen elkaar zo onderling herkennen. Ook zouden de strepen helpen bij het afweren van bijtende insecten zoals de tseetseevliegen die ziekten kunnen overbrengen. In 2015 kwam een groep Amerikaanse onderzoekers met de theorie dat zebra's strepen hebben om zich koel te houden. Doordat de witte strepen met een andere snelheid opwarmen dan de zwarte zouden rond de zebra kleine luchtstromingen ontstaan. Zebra's die in relatief koele delen van Afrika wonen blijken een minder duidelijk patroon te hebben dan de zebra's die in de warmere delen van Afrika wonen.

Bedreigde diersoort
De populatie van Gr√©vy-zebra is de laatste 30 jaar gedaald met bijna 70 procent. Naar schatting leven er in het leefgebied in Kenia en Ethiopi√ę ongeveer 2.000 dieren in het wild. Bedreigingen zijn onder meer gebrek aan water, voedselschaarste door landruige droogte, ziekten en de jacht. Artis neemt deel aan het Europese fokprogramma van deze soort.

Grévy-zebra met haar veulen
Delen |

Logotr

Contact          Adverteren         Links

Home        Kinderlines Verhalen        Kinderlines Kleurplaten        Penvrienden        Dierentuinnieuws        Domeinen te koop     Spellen

Copyright 2016, Kinderlines Uitgeverij, alle rechten voorbehouden.