Dierentuin nieuws

Dierentuin nieuws

Woensdag 21 september 2011
Mandril geboren in Artis!

Zondag 4 september 2011
Gorilla geboren in Artis!

Pasgeboren!

Amsterdam, 5 september 2011
Gorilla geboren in Artis
Gorilla geboren in Artis!
Jong werd direct na geboorte schoongelikt door 4 jaar oud broertje

Zondagmorgen, net voordat Artis openging, is gorilla Sindy bevallen van een gezond jong. Toen de verzorgers in Artis aankwamen, zagen zij het eerste jong van Sindy, Shomari, opvallend dicht bij zijn moeder zitten. Hij was zijn pasgeboren broertje of zusje aan het schoonlikken. Het gorillaatje maakt een sterke indruk en heeft al gedronken.

Ervaren moeder
Gorilla's moeten, net zoals mensen en alle hogere zoogdieren, het moederen en leven in de groep echt leren. Dit doen zij door te kijken naar andere vrouwtjes in de groep en te zien hoe zij hun jongen zogen, vasthouden en verzorgen. Pas als gorillavrouwtjes dit hebben meegemaakt, kunnen ze zelf een jong grootbrengen. Dit is het geval bij Sindy. Zij heeft meerdere gorilla's jongen zien krijgen en opvoeden. In 2007 heeft zij in Artis Shomari gekregen.

Bedreigd
De gorilla is een ernstig bedreigde diersoort. Artis doet mee aan het internationale fokprogramma voor de Westelijke laaglandgorilla (Gorilla gorilla gorilla). De mens vormt in het wild de voornaamste bedreiging voor gorilla's, vooral door versnippering van leefgebieden, de handel in zogenaamd 'bushmeat' en stroperij. In mei is gorilla Binti bevallen van Bembosi. Gorilla Dafina is ook drachtig. Haar jong wordt volgend jaar maart verwacht..

Gorilla geboren in Artis!

Dierentuin nieuws

Amsterdam, 22 september 2011
Mandril geboren in Artis!
Kwetsbare diersoort plant zich voort
Mandril geboren in Artis!

In Artis is gisteren rond 09.30 uur in de ochtend een mandril geboren. Het jong wordt stevig door de moeder vastgehouden, waardoor de verzorgers het geslacht nog niet hebben kunnen bepalen. Tijdens de eerste dagen na de geboorte laten moeder en jong elkaar niet los. Het jong klampt zich vast aan de moeder, zodat het goed bij haar tepel kan. Na een paar weken maakt het jong zich voorzichtig van haar los, om wat zelfstandig rond te klauteren en kan het geslacht vastgesteld worden.

Blauwe teelballen
Mandrils leven in een harem en staan bekend om hun gekleurde kop en achterwerk. De mannen die aan het hoofd staan van een harem, de alfamannetjes, zijn het meest kleurrijk. Pas als dit alfamannetje oud wordt en het leiderschap verliest, zal een ander mannetje uit de groep felle kleuren krijgen. Een haremhouder heeft een blauwe, paarse en rode tekening op het gezicht. Ook is de kin feloranje. De kont is blauw of lichtpaars. Zelfs de teelballen van de mannetjes zijn lichtblauw. Vrouwtjes zijn altijd minder gekleurd en twee keer zo klein als de mannetjes. Vrouwen stijgen in aanzien als zij jongen krijgen. Hoe meer jongen, hoe groter de status binnen de groep.

Kwetsbare diersoort
Mandrils (Mandrillus sphinx) komen voor in de tropische regenwouden van Zuid-Kameroen, Gabon en Kongo-Brazzaville. Het is een kwetsbare diersoort, waarvan ieder jaar de populatie afneemt. Dit is de tweede mandril die dit jaar in Natura Artis Magistra is geboren. Los van de mensapen is de mandril de grootste apensoort ter wereld.

Delen |

Logotr

Contact          Adverteren         Links

Home        Kinderlines Verhalen        Kinderlines Kleurplaten        Penvrienden        Dierentuinnieuws        Domeinen te koop     Spellen

Copyright 2016, Kinderlines Uitgeverij, alle rechten voorbehouden.