Dierentuin nieuws

Dierentuin nieuws

Z
Zaterdag 4 september 2010
Maleise tapir geboren in Artis

Pasgeboren!

Op zaterdag 4 september is in Artis een Maleise tapir geboren. Het jong is een vrouwtje en heet Nakal, wat baldadig betekent in het Maleis. Het is het derde jong van tapirvrouw Aya en tapirman Dick. Enkele dagen voor de geboorte daalde de bloedwaarde van Aya, wat een teken is dat ze klaar was om te werpen. De bevalling zelf ging heel snel, in een paar minuten was Nakal geboren. Het tapirjong gaat vandaag om 13.30 uur voor het eerst naar buiten.

Nakal lijkt niet op haar ouders. Dit is normaal voor tapirjongen. De eerste zes maanden is het jong bruin met witte strepen en stippen. Dit is ter camouflage. Volwassen tapirs zijn zwart met een wit middenlijf. De draagtijd van de Maleise tapir is ruim 13 maanden. Ze krijgen één jong per keer, dat ongeveer 6-10 maanden bij de moeder blijft.

Nakal is al in haar buitenverblijf te zien. Zij toont ook al interesse in het waterbassin. Haar vacht is alleen nog niet waterdicht. Een tapirjong kan pas met een aantal weken zwemmen.

De voortplanting van de Maleise tapir is belangrijk, want het dier wordt met uitsterven bedreigd. Natura Artis Magistra speelt daarom een voortrekkersrol in het Europese fokprogramma voor deze diersoort.

Delen |

Logotr

Contact          Adverteren         Links

Home        Kinderlines Verhalen        Kinderlines Kleurplaten        Penvrienden        Dierentuinnieuws        Domeinen te koop     Spellen

Copyright 2016, Kinderlines Uitgeverij, alle rechten voorbehouden.