Dierentuin nieuws

19 oktober 2015
Giraffe geboren in Artis!

Pasgeboren!

Dierentuin nieuws

Amsterdam, 20 oktober 2015

Giraffe geboren in Artis
donderdag 22 oktober om14.00 uur is het veulen voor het eerst te bewonderen op het Giraffenperk

In Artis is op 19 oktober om 01.30 uur een giraffe geboren. De  dierverzorgers troffen hem op maandagochtend aan in de stal. Het is een  hengst. Het is de tweede geboorte van een giraffe in Artis in 2015. Op 28 juli  werd de eerste giraffe geboren, die goed is opgenomen in de kudde. De  kudde bestaat nu uit acht giraffen; vijf merries en drie hengsten. Het  veulen drinkt bij zijn moeder. Het is belangrijk dat een jong binnen 24 uur bij de moeder drinkt om te overleven. De  dierverzorgers houden het jong en de moeder nauwlettend in de gaten.

Platte hoorns
Bij de geboorte staan de twee hoorns nog plat op het hoofd van het veulen.  Ze zijn van kraakbeen en zijn nog week. Na een paar dagen gaan de hoorns overeind staan.Verder hebben pasgeboren giraffen zachte hoeven, deze worden binnen enkele dagen hard.

Rechtopstaand
Een giraffenbevalling is bijzonder omdat de moeder het veulen rechtopstaand werpt. Hierdoor maakt het jong een val van bijna twee meter. Tijdens de val draait het jong zich, zodat het een veilige landing op de zij maakt. Giraffen staan en lopen snel na de geboorte, om met de kudde mee te kunnen bij gevaar, wat noodzakelijk is voor een giraffe in het wild.De draagtijd van een giraffe is ongeveer vijftien maanden. De zoogtijd duurt ongeveer een jaar.

Netgiraffen
De giraffen in Natura Artis Magistra zijn netgiraffen (Giraffa camelopardalis reticulata), dit is een ondersoort van de giraffe (Giraffa camelopardalis). Ze zijn te herkennen aan het netvormige vlekkenpatroon, bestaande uit  grote, hoekige vlekken, gescheiden door dunne witte lijnen. Artis neemt  deel aan het Europese fokprogramma voor de netgiraffen.Artis heeft sinds 1856 giraffen in de collectie en was daarmee de eerste Nederlandse dierentuin met giraffen.

Binnen
Het veulen blijft dinsdag en woensdag nog op stal. Hij is daar te bewonderen van 11.00 uur tot 16.00 uur.

Het pasgeboren giraffeveulen ging vandaag voor het eerst naar buiten
Giraffe geboren in Artis!


Amsterdam, 22 oktober 2015

Het pasgeboren giraffeveulen in Artis vandaag voor het eerst naar buiten

Het pasgeboren giraffeveulen in Artis ging vanmiddag om 14.00 uur voor het eerst naar buiten, onder toeziend oog van honderden bezoekers.Bekijk een opname van de eerste ontmoeting met de buitenwereld hier.

Zondagnacht 19 oktober rond 01.30 uur is het veulen geboren. Het is een hengst. Het is de tweede geboorte van een giraffe in Artis in 2015. Op 28 juli werd de eerste giraffe geboren, die goed is opgenomen in de kudde. De kudde bestaat nu uit acht giraffen; vijf merries en drie hengsten.

Giraffe geboren in Artis!
Delen |

Logotr

Contact          Adverteren         Links

Home        Kinderlines Verhalen        Kinderlines Kleurplaten        Penvrienden        Dierentuinnieuws        Domeinen te koop     Spellen

Copyright 2016, Kinderlines Uitgeverij, alle rechten voorbehouden.