Dierentuin nieuws

30 november 2015
Derde giraffe geboren in Artis dit jaar!

Pasgeboren!

Dierentuin nieuws

Amsterdam, 1 december 2015

Derde giraffe geboren in Artis dit jaar
vanaf woensdag 2 december is het veulen in de stal te zien

Gisterochtend rond 11.30 uur is in Artis opnieuw een giraffe geboren. Het is een hengst en de derde geboorte van een giraffe dit jaar. De moeder van het veulen is in Artis geboren in 2010. Giraffemerries zijn rond hun vierde jaar voor het eerst vruchtbaar. In het voorjaar van 2014 kreeg de moeder haar eerste veulen, dat ook te zien is op de Savanne. De kudde is nu uitgebreid naar negen giraffen; vijf merries en vier hengsten.

Lange nek
Over het ontstaan van de lange giraffennek bestaat enige twijfel. De Britse natuuronderzoeker, bioloog en geoloog Charles Darwin nam aan dat giraffen hun lange nek hebben gekregen omdat ze zo gemakkelijk bladeren uit de boomtoppen kunnen eten. Deze theorie uit 1871 wordt niet gedeeld door gedragsecoloog Robbert Simmons uit NamibiĆ«. Hij stelde vast dat giraffen vooral op schouderhoogte eten en dat een lange nek hen voordeel oplevert bij het paringsritueel. De hengst die het beste met de nek en kop kan zwaaien en tegelijkertijd blijft staan, is de winnaar. Deze heeft de gunst om te mogen paren.  

Netgiraffen

De giraffen in Natura Artis Magistra zijn netgiraffen (Giraffa camelopardalis reticulata) dit is een ondersoort van de giraffe (Giraffa camelopardalis). Ze zijn te herkennen aan het netvormige vlekkenpatroon, bestaande uit grote, hoekige vlekken, gescheiden door dunne witte lijnen. De netgiraffen in Artis maken deel uit van het Europese fokprogramma. Artis heeft sinds 1856 giraffen in de collectie en was de eerste Nederlandse dierentuin met giraffen.

Binnen
Het veulen blijft voorlopig op stal vanwege de weersomstandigheden. Vanaf  woensdag is de giraffe in de stal te bekijken tussen 11.00-16.00 uur..

Derde giraffe geboren in Artis dit jaar!
Derde giraffe geboren in Artis dit jaar!
Delen |

Logotr

Contact          Adverteren         Links

Home        Kinderlines Verhalen        Kinderlines Kleurplaten        Penvrienden        Dierentuinnieuws        Domeinen te koop     Spellen

Copyright 2016, Kinderlines Uitgeverij, alle rechten voorbehouden.