Dierentuin nieuws

8 november 2014
Vijf Afrikaanse wilde honden geboren in Artis!
 

Pasgeboren!

Dierentuin nieuws

Amsterdam, 18-11-2014

Vijf Afrikaanse wilde honden geboren in Artis

Pups te zien via camera in nest
In Artis zijn vijf Afrikaanse wilde honden geboren. Artis heeft sinds twee jaar een nieuw verblijf voor de zeer bedreigde Afrikaanse wilde honden. De vijf pups zijn nu anderhalve week oud en maken een actieve, sterke indruk. Met de geboorte van de pups bestaat de roedel nu uit 13 dieren. Om de moeder en haar jongen zo min mogelijk te verstoren, zijn ze nog niet voor publiek te zien. Wel is in het kraamverblijf een camera opgehangen. Vanaf vandaag kunnen bezoekers via een videoscherm aan de buitenzijde van het Wolvenhuis live meekijken in het nest.

Bedreigde zoogdieren
De Afrikaanse wilde hond (Lycaon pictus) wordt ernstig met uitsterven bedreigd. In het wild wordt de populatie geschat op minder dan 5000. Door toedoen van de mens is hun leefgebied ten zuiden van de Sahara versnipperd geraakt. Dit komt door de opkomst van de landbouw. Andere bedreigingen zijn het stropen en zogenaamde 'road kills' (aanrijdingen). Daarnaast wordt er op de wilde hond gejaagd √©n worden ziektes overgebracht van gedomesticeerde honden op Afrikaanse wilde honden. Van alle grote Afrikaanse zoogdieren is de verspreiding van de Afrikaanse wilde hond de afgelopen jaren het sterkst afgenomen, dit maakt hen tot √©√©n van de meest bedreigde Afrikaanse zoogdiersoorten. Daarom steunt Artis het Painted Dog Conservation Project in Zimbabwe.  Dit project biedt educatieve programma's voor de plaatselijke bevolking, gaat het stropen van de wilde hond tegen √©n vangt gewonde dieren op om ze te laten rehabiliteren.

Nieuw verblijf
Artis opende in juni 2012 een nieuw verblijf voor de Afrikaanse wilde honden. Dit met als doel om bij te dragen aan het Europese fokprogramma voor deze bedreigde diersoort. Het verblijf kent allerlei mogelijkheden voor de dieren om zich in te spannen, zich te ontspannen, de hi√ęrarchie uit te vechten, samen te werken om een grote 'prooi' te verscheuren en er hun jongen mee te voeden. Zo is er een rots waar ze zich in kunnen terugtrekken en een watertje waaruit ze kunnen drinken. Met de geboorte van de vijf pups is een belangrijke bijdrage geleverd aan het fokprogramma.
 

Vijf Afrikaanse wilde honden geboren in Artis!
De pups van de wilde honden in het nest zijn te zien via een camera.
Delen |

Logotr

Contact          Adverteren         Links

Home        Kinderlines Verhalen        Kinderlines Kleurplaten        Penvrienden        Dierentuinnieuws        Domeinen te koop     Spellen

Copyright 2016, Kinderlines Uitgeverij, alle rechten voorbehouden.