Dierentuin nieuws

mei 2015
Grévy zebra veulen geboren in Artis
Maleise tapir geboren in Artis

Pasgeboren!

Dierentuin nieuws

Amsterdam, 12 mei 2015

Gezonde Maleise tapir geboren in Artis

Vanochtend heeft een Maleise tapir een gezond kalf geworpen. Het dier kan al met de moeder meelopen. De geboorte is vlot verlopen. In minder dan twee minuten kwam het jong ter wereld. Moeder en kalf zijn dit weekend te zien voor het publiek in het tapirverblijf, dat zich naast de gorilla's bevindt. Het geslacht is nog niet bekend.

Bedreigd
De geboorte van de Maleise tapir (Tapirus indicus) is belangrijk, want het dier wordt met uitsterven bedreigd. In het wild wordt er op tapirs gejaagd en hun leefgebied wordt steeds kleiner door ontbossing en akkerbouw. Natura Artis Magistra draagt bij aan het Europese fokprogramma voor deze diersoort. Ook doet Artis uitgebreid onderzoek naar het verloop van de cyclus van tapirs en de ontwikkeling van de ongeboren vrucht.

Schutkleuren
Een moeder tapir brengt na een draagtijd van 390 tot 400 dagen één jong ter wereld. Jonge tapirs zien er anders uit dan hun volwassen soortgenoten. Bij een volwassen Maleise tapir zijn het voorste deel van het lichaam en de poten zwart, de rest is wit. Het jong is de eerste zes maanden bruin met witte strepen en stippen; een goede camouflage in het tropische struikgewas. Zo zijn ze minder goed te zien op de met zonlicht beschenen bosbodem.
-----------------------------------------------------------

Amsterdam, 11 mei 2015

Grévy zebra veulen geboren in Artis

Nieuw leven volgt op twee tragische sterfgevallen in kudde

Een gezond zebraveulen is donderdagavond ter wereld gekomen, een halfbroertje van het veulen dat in januari 2015 werd geboren. Moeder en jong maken het goed, het veulen loopt al rond op de Savanne.

Dierverzorgers zijn extra blij met de geboorte van deze zebra, nadat in april van dit jaar twee volwassen zebra's vlak na elkaar overleden. De fokhengst, de vader van de twee veulens, overleed zondagochtend 19 april vrij plotseling. Uit sectie bleek dat hij last van had van een koliek. De merrie die in januari een veulen ter wereld bracht, kreeg kort daarna dezelfde symptomen. Met man en macht probeerden dierenartsen, in samenspraak met experts van buitenlandse dierentuinen, haar te redden. Na een infuus knapte de merrie op. Helaas overleed zij daarna toch, donderdagavond 23 april.

Een koliek is een brede benaming voor een verstopping van het maagdarmkanaal. Een zebra heeft -net als andere paardachtigen- één maag en een lang en complex darmstelsel. Het fermenteren en verteren van voedsel verloopt daardoor extra ingewikkeld.

Gelukkig maken beide veulens het goed. Het oudste veulen -ook een hengst- was al redelijk gewend aan vast voedsel toen zijn moeder in april plotseling overleed. De kudde heeft hem liefdevol opgenomen. In totaal leven nu negen zebra's in Artis.

Bedreigde diersoort
De Gr√©vy zebra (Equus grevyi) is een bedreigde diersoort. Hun leefgebied in Kenia en Ethiopi√ę wordt kleiner en ze concurreren met vee om waterbronnen. Ook wordt er op ze gejaagd om hun huid en vlees. Om de soort te behouden is er een Europees fokprogramma en een internationaal stamboek, waaraan Artis meewerkt.

Grévy zebra veulen geboren in Artis!
Maleise tapir geboren in Artis!
Delen |

Logotr

Contact          Adverteren         Links

Home        Kinderlines Verhalen        Kinderlines Kleurplaten        Penvrienden        Dierentuinnieuws        Domeinen te koop     Spellen

Copyright 2016, Kinderlines Uitgeverij, alle rechten voorbehouden.