Dierentuin nieuws

8 mei 2013
Grévy zebra geboren in Artis!
 

Pasgeboren!

Dierentuin nieuws

Amsterdam, 8 mei 2013
Grévy zebra geboren in Artis

Vanaf vandaag lopen drie zebraveulens tussen giraffen, gnoes, springbokken en parelhoenders op Savanne

Na een draagtijd van iets meer dan 13 maanden is op de Savanne van Artis voor de derde keer dit jaar een Grévy zebra geboren. Het veulen is een merrie en is afgelopen zaterdag geboren. Zij is het eerste veulen van merrie Zohra en hengst Badu. Badu is ook de vader van de twee Grévy zebra's die in januari en februari zijn geboren. De kudde zebra's in Artis bestaat nu uit 1 hengst, 1 ruin, 4 merries en 3 veulens. Vanaf vandaag lopen alle drie de veulens tussen de giraffen, gnoes, springbokken en parelhoenders op de Savanne.

moederband
Zebra's staan binnen een uur na hun geboorte op hun poten. Het pasgeboren jong bouwt een belangrijke band op met zijn moeder. Het veulen blijft dicht bij de moeder en herkent haar de eerste dagen aan haar geur en geluid. Later herkent hij het strepenpatroon van de moeder. De merrie beschermt haar jong goed. Ze houdt andere zebra's op afstand zodat moeder en jong zich aan elkaar kunnen gaan hechten.

Europees fokprogramma
De Gr√©vy zebra is een bedreigde diersoort. Hun leefgebied, Kenia en Ethiopi√ę, wordt kleiner en ze concurreren met vee om waterbronnen, waar vaak een hek omheen staat. Ook wordt er op ze gejaagd om hun huid. Om de soort te behouden is er een Europees fokprogramma en een internationaal stamboek.

Grévy zebra geboren in Artis!
Grévy zebra geboren in Artis!
Delen |

Logotr

Contact          Adverteren         Links

Home        Kinderlines Verhalen        Kinderlines Kleurplaten        Penvrienden        Dierentuinnieuws        Domeinen te koop     Spellen

Copyright 2016, Kinderlines Uitgeverij, alle rechten voorbehouden.