Dierentuin nieuws

15 maart 2018
Zwarte slingeraap geboren in Artis!

Pasgeboren!

Dierentuin nieuws

Amsterdam, 15 maart 2018

Zeldzame 'bosduivel' is heel sociaal

In Artis is dinsdagmiddag om 17.15 uur een zwarte slingeraap (Ateles paniscus) geboren. De zwarte slingeraap kent een draagtijd van ongeveer 7,5 maand: twee maanden langer dan vergelijkbare apensoorten. Ze krijgen meestal Ć©Ć©n jong. De pasgeboren zwarte slingeraap heeft al gedronken en houdt zich met handen en voeten stevig vast aan de moederbuik. Het geslacht van het jong is nog niet bekend. Zwarte slingerapen worden in Suriname, waar ze oorspronkelijk voorkomen, ook wel bosduivels genoemd. Die naam kregen ze doordat de volwassen dieren een licht gezicht hebben, dat scherp afsteekt bij hun zwarte vacht. Het zijn sociale dieren, die in groepsverband leven. De zwarte slingeraap is aangemerkt als kwetsbare diersoort, vanwege verlies van zijn leefgebied. De groep in Artis bestaat uit vier  vrouwelijke slingerapen en een mannetje. Artis ontwikkelt een nieuw verblijf voor de zwarte slingerapen.

De zwarte slingeraap houdt zich stevig vast aan de moederbuik. Foto Artis, Edwin Butter.

Frugivoor
Zwarte slingerapen leven in groepen in de kruinen van het regenwoud. Ze komen voor in Guyana, Suriname, Frans-Guyana en het noorden van BraziliĆ«. Het zijn echte frugivoren: het liefst eten ze vruchten. Ze zoeken eten onder de leiding van een ervaren vrouwtje, dat grote kennis lijkt te hebben van de bomen die op dat moment rijp fruit dragen. Tijdens het droge seizoen voeden ze zich ook wel met blad en bloemen, boomschors, honing en termieten. Doordat ze veel zaden in zijn geheel   uitpoepen, spelen ze een belangrijke rol in de verspreiding van zaden van verschillende soorten bomen.

Grijpstaart als zekering
Bij het voortbewegen door de bomen op zoek naar vruchten, is de grijpstaart van de slingeraap belangrijk. Daarmee kunnen ze zich zekeren en ver naar vruchten reiken die aan de uiteinden van takken zitten. Ook tijdens de slaap gebruiken ze hun lange staart als zekering: ze slaan hem stevig om een boomtak heen.

Kwetsbaar
Volgens de Rode Lijst van bedreigde diersoorten van IUCN, de internationale natuurbeschermingsorganisatie, is de zwarte slingeraap kwetsbaar. De afgelopen 45 jaar is het aantal slingerapen met 30 % afgenomen door verlies van het leefgebied en de jacht. De IUCN verwacht dat het aantal zwarte slingerapen de komende jaren verder zal teruglopen. Met de geboorte van de zwarte slingeraap draagt Artis bij aan het Europese fokprogramma van de diersoort. Artis ontwikkelt een nieuw verblijf voor de zwarte slingerapen. In dit nieuwe verblijf kunnen deze apen met hun grijpstaart beter klimmen.

Artis heeft financiƫle steun nodig om het verblijf te bouwen. Betrokkenen kunnen Artis hierbij helpen via www.artis.nl/steun


Bekijk het filmpje van de pasgeboren zwarte slingeraap via
www.artis.nl/zwarte-slingeraap-geboren

De jonge zwarte slingeraap houdt zich stevig vast aan de moederbuik
Delen |

Logotr

Contact          Adverteren         Links

Home        Kinderlines Verhalen        Kinderlines Kleurplaten        Penvrienden        Dierentuinnieuws        Domeinen te koop     Spellen

Copyright 2016, Kinderlines Uitgeverij, alle rechten voorbehouden.