Dierentuin nieuws

30 juli 2014
Dwergbuffel geboren in Artis!

13 juli 2014
Goudwanggibbon geboren in Artis!
 

Pasgeboren!

Dierentuin nieuws

Amsterdam, 30 juli 2014
Dwergbuffel geboren in Artis
Indonesische anoa kleinste rundersoort ter wereld

Afgelopen vrijdagochtend is in Artis een anoa geboren, de kleinste rundersoort ter wereld. Anoa's komen uitsluitend voor op het Indonesische eiland Sulawesi, waar ze in dicht laaglandbos en in gebieden met moeras en struikgewas leven. Er wordt op jonge anoa's gejaagd door pythons en civetkatten. Volwassen anoa's hebben geen natuurlijke vijanden. De grootste bedreiging voor de anoa is de mens

Moeilijk te fokken
De anoa (Bubalus depressicornis), ook wel dwergbuffel genoemd, is een voornamelijk solitair levend rund. Deze solitaire levensstijl maakt het moeilijk om met deze soort te fokken. Het mannetje en het vrouwtje kunnen meestal maar voor beperkte tijd in elkaars aanwezigheid zijn. Artis had al jaren twee anoa's in haar collectie en zij hebben samen inmiddels al drie kalveren gekregen, wat zeer bijzonder is. De eerste anoa werd in 2011 geboren, het tweede kalf in 2012 en afgelopen vrijdag is het derde kalf ter wereld gekomen.

Bedreigd
Anoa's worden met uitsterven bedreigd en zijn om die reden opgenomen in een Europees fokprogramma voor bedreigde diersoorten. Er wordt op anoa's gejaagd om hun vlees, hoorns en huid. Daarnaast worden ze bedreigd door boskap. Al veel van het oorspronkelijke laaglandbos is verdwenen. Met de geboorte van het kalfje levert Natura Artis Magistra een belangrijke bijdrage aan dit fokprogramma.
-------------------------------------------------------------------------

Amsterdam, 17 juli 2014
Goudwanggibbon geboren in Artis

In Artis zwieren aan het eind van de Papegaaienlaan sinds kort niet twee, maar drie goudwanggibbons over het Gibboneiland. Na een draagtijd van zeven maanden, is er afgelopen zondagochtend een gibbonjong geboren. Het jong drinkt al goed bij de moeder en maakt een sterke indruk. Het geslacht is nog niet bekend. De goudwanggibbon is een bedreigde diersoort. Met de komst van dit jong draagt Artis een belangrijke bijdrage aan het Europese fokprogramma van deze diersoort.

kleinste mensaap, grootste acrobaat
De gibbon is de kleinste mensapensoort. Net als mensen hebben zij geen staart en hun hersenen zijn in verhouding groot. Goudwanggibbons komen voor in Cambodia, Laos en Vietnam. Ze leven hoog in bomen en zijn goede acrobaten. Met lange armen en vingers slingeren ze van boom tot boom. Gibbons zijn de enige mensapen die ook rechtop lopen. Wel met de armen in de lucht, anders verliezen ze hun evenwicht en struikelen ze over hun armen

voor altijd samen
Gibbons zijn monogame dieren. Een stelletje blijft dus altijd samen. Gibbonfamilies gebruiken hun zang om hun territorium te verdedigen en om de onderlinge band te versterken. Dit gezang is ook vaak in de wijde omtrek van Artis te horen. Gibbonfamilies bestaan gemiddeld uit vier dieren; het paartje en hun jongen.

blond of donker?
Goudwanggibbons (Nomascus gabriellae) hebben bij de geboorte allemaal een blonde vacht. Na twee jaar wordt de vacht zwart en krijgen ze blonde vlekken op de wangen. Mannetjes houden deze vachtkleur; vrouwtjes worden weer blond zodra ze vruchtbaar worden. Het mannetje in Artis is 11 jaar en het vrouwtje 8 jaar oud.

Goudwanggibbon geboren in Artis!
Goudwanggibbon geboren in Artis!
Goudwanggibbon geboren in Artis!
Dwergbuffel geboren in Artis!
Dwergbuffel geboren in Artis!
Delen |

Logotr

Contact          Adverteren         Links

Home        Kinderlines Verhalen        Kinderlines Kleurplaten        Penvrienden        Dierentuinnieuws        Domeinen te koop     Spellen

Copyright 2016, Kinderlines Uitgeverij, alle rechten voorbehouden.