Dierentuin nieuws

        

17 januari 2011 - Lammetje geboren in Artis! Nieuw schapenras met wollige kop

De Artis-kinderboerderij is een lammetje rijker. Het Hampshire Downschaapje is nog maar vier weken oud, en is in Artis achter de schermen geboren.

Hampshire Downschapen staan bekend om hun wollige uiterlijk. Ze hebben niet alleen wolgroei op hun lijf, maar ook op hun kop.
De Hampshire Down is een Engels schapenras en is rond 1800 ontstaan in het Engelse graafschap Hampshire. Deze schapensoort is zo bijzonder omdat de schapen bijna helemaal met wol bedekt zijn. De wol is roomwit tot cr√®me van kleur. De neus, oogranden, oren, knie√ęn en het ondergedeelte van de benen zijn donkerbruin tot bijna pikzwart behaard.

Dierentuin nieuws

Dierentuin nieuws

17 januari 2011
Lammetje geboren in Artis!

Maandag 10 januari 2011
Onverwacht mandril geboren in Artis!
Jong heeft nog niet de karakteristieke kleuren van de ouders
 

Pasgeboren!

                         

Maandag 10 januari 2011 - Onverwacht mandril geboren in Artis!
Afgelopen zaterdag is in de vroege ochtend onverwacht een mandril geboren. Het jong maakt het goed en drinkt veel melk bij de moeder. Tijdens de eerste dagen na de geboorte laten moeder en jong elkaar niet los. Het jong klampt zich vast aan de moeder, zodat het goed bij haar tepel kan om melk te drinken. Na een dag of 12 zal het jong zich van haar losmaken, om wat zelfstandig rond te klauteren. Het jong heeft nog geen naam, want het geslacht is nog niet bekend. De geboorte kwam onverwacht, omdat er geen dekking was waargenomen.

Blauwe teelballen
Mandrils leven in een harem en staan bekend om hun gekleurde kop en achterwerk. De mannen die aan het hoofd staan van een harem, de alphamannetjes, zijn het meest kleurrijk. Pas als dit alphamannetje oud wordt en het leiderschap verliest, zal een ander mannetje uit de groep felle kleuren krijgen. Een haremhouder heeft een blauwe, paarse en rode tekening op de kop. Ook is de kin feloranje. De kont is blauw of lichtpaars. Zelfs de teelballen van de mannetjes zijn lichtblauw. Vrouwtjes zijn altijd minder gekleurd en twee keer zo klein dan de mannetjes. Vrouwen stijgen in aanzien als zij jongen krijgen. Hoe meer jongen, hoe groter de status binnen de groep.

Kwetsbare diersoort
Mandrils (Mandrillus sphinx) komen voor in de tropische regenwouden van Zuid-Kameroen, Gabon en Kongo-Brazzaville. Het is een kwetsbare diersoort, waarvan ieder jaar de populatie afneemt. Artis is daarom bijzonder blij met de geboorte van dit jong, dat nog een organisatie zoekt om hem of haar te adopteren.

De mandril is buiten de mensapen de grootste apensoort ter wereld.

Delen |

Logotr

Contact          Adverteren         Links

Home        Kinderlines Verhalen        Kinderlines Kleurplaten        Penvrienden        Dierentuinnieuws        Domeinen te koop     Spellen

Copyright 2016, Kinderlines Uitgeverij, alle rechten voorbehouden.