Het goudkopleeuwaapje wordt ongeveer 20 tot 30 cm lang en weegt 0,5 tot 1 kg
en is de kleinste 'echte' aap ter wereld.

Dierentuin nieuws

Dierentuin nieuws

Woensdag 27 januari 2010
Antwerpse Zoo heeft er twee piepkleine goudkopleeuwaapjes bij.
Goudkopleeuwaapjes geboren

Pasgeboren!

Tweeling goudkopleeuwaapjes geboren!

Goudkopleeuwaapjes Aurora en Zenden hebben er sinds 27 januari een tweeling bij. Goudkopjes bevallen meestal van 2 jongen. Na 4 maanden zwangerschap, slingert Aurora weer vinnig in het rond. Typisch aan de opvoeding is dat beide ouders voor de jongen zorgen. Een modelgezin dus!
De babies klemmen zich vast op de rug of buik van één van de ouders. Zelfs broers en zussen mogen er aan geloven. Ook de bezoekers kunnen de perikelen van de tweeling volgen: slapen, eten, melk drinken bij mama, vasthangen aan papa, zus of broer. Het is een heel sociale diersoort die leeft in familieverband.

Na een maand tot anderhalve maand proeven de jonge aapjes van het fruit, de insecten en het apenbrood van de andere goudkopleeuwaapjes. Na 3 maanden beginnen ze zelf vaste voeding te eten en na 4 maanden moeten ze zelfstandig kunnen eten, want op dat moment kan mama Aurora hen al verrassen met een nieuw broertje of zusje.

Het goudkopleeuwaapje of Leontopithecus chrysomelas, familie van de klauwapen, is een bedreigde diersoort en leeft in het Atlantisch regenwoud langsheen de oostkust van Brazili√ę. De belangrijkste oorzaken van zijn bedreiging zijn illegale vangst en de ontginning van zijn natuurlijke biotoop. Het Atlantisch regenwoud is al voor 93% ontbost.

Tweeling goudkopleeuwaapjes geboren
Goudkopleeuwaapje of Leontopithecus chrysomelas, familie van de klauwapen
Het goudkopleeuwaapje is de kleinste 'echte' aap ter wereld
Het goudkopleeuwaapje wordt ongeveer 20 tot 30 cm lang en weegt 0,5 tot 1 kg
Delen |

Logotr

Contact          Adverteren         Links

Home        Kinderlines Verhalen        Kinderlines Kleurplaten        Penvrienden        Dierentuinnieuws        Domeinen te koop     Spellen

Copyright 2016, Kinderlines Uitgeverij, alle rechten voorbehouden.