Dierentuin nieuws

27 augustus 2013
Chimpansee geboren in Artis!
 

Pasgeboren!

Dierentuin nieuws

Amsterdam, 27 augustus 2013
Chimpansee geboren in Artis

Moeder houdt haar jong stevig vast
Na een draagtijd van bijna 8 maanden is chimpansee Amber vannacht bevallen van een gezond jong. Toen de verzorgers vanmorgen in Artis aankwamen, zagen zij Amber zitten in een nestje van stro met de baby op haar buik. De moeder houdt haar jong stevig vast. De nageboorte zit er voor een deel nog aan en wordt door de moeder opgegeten. De eenjarige chimpansee Shangwe is erg nieuwsgierig en is veel in de buurt van moeder en jong. Het is nog niet duidelijk of het een mannetje of een vrouwtje is. Vorig jaar is het jong van Amber na een week overleden, het is de komende dagen afwachten of het chimpanseetje goed bij zijn moeder drinkt.

Stijging in rang
Door de komst van het nieuwe jong, stijgt Amber in rang in de groep. Dit was vanmorgen al te zien bij het pakken van het voedsel. Normaal gesproken gaat de hoogste chimpansee in rang voor, in dit geval Tumbili, nu liet hij Amber eerst gaan. Dit deed hij ook omdat zij het voedsel nu harder nodig heeft. Het chimpanseetje weegt ongeveer 1,5 kilo. Dit is veel minder dan een mensenbaby, maar voor een pasgeboren chimpansee is het een normaal gewicht. De eerste maanden draagt de moeder haar jong op de borst, na 5 tot 7 maanden gaat het op de rug. Bij de opvoeding van chimpansees speelt de vader geen enkele rol. De eerste twee jaar is een jong volledig afhankelijk van de moeder en voedt ze haar jong ook daadwerkelijk op. Ze geeft het jong melk, ze beschermt het en leert haar jong hoe het zich moet gedragen in de groep. De band tussen moeder en kind is levenslang, zo ook de band tussen broers en zussen van dezelfde moeder.

Chimpansee geboren in Artis!
Chimpansee geboren in Artis!

Amsterdam, 6 september 2013
Pasgeboren chimpansee is een mannetje en heet Ajani

Amber en Ajani zijn onafscheidelijk
De chimpansee die op 27 augustus in Artis is geboren is een mannetje. Hij heeft de naam Ajani gekregen. Dit is een Afrikaanse jongensnaam en betekent "hij die de strijd wint". Ajani en zijn moeder Amber zijn onafscheidelijk. Ze houdt haar jong stevig vast op haar buik, wat normaal gedrag is bij chimpansees. Pas na een paar maanden zal zij Ajani op haar rug gaan dragen. De baby drinkt goed en maakt een alerte indruk.

Derde jong
Ajani is het derde jong dat Amber heeft gekregen. Wakili, ook een mannetje, was haar eerste baby. Hij is in 2003 geboren. Vorig jaar kreeg zij haar tweede jong, dat na 12 dagen overleed. Chimpansees leven in groepen. Binnen de groep wordt onderscheid gemaakt tussen familiebanden en niet-familiebanden. De band tussen moeder en jong is het sterkst. Ook broers en zussen krijgen vaak een speciale band. Dat lijkt in Artis nu ook te gebeuren tussen Wakili en Ajani. Wakili toont veel interesse voor zijn broertje en zit vaak naast hun moeder naar hem te kijken.

Bedreigd
De chimpansee (Pan troglodytes) is een bedreigde diersoort. Door toename van het aantal mensen, is hun leefgebied aangetast. Andere bedreigingen zijn ziektes zoals Ebola, politieke instabiliteit en stroperij voor bushmeat en huisdierenhandel. De chimpansee leeft in vochtige of droge wouden en de beboste savanne van Equatoriaal Afrika.

Chimpansee Amber met haar zoon Ajani in haar armen!
Delen |

Logotr

Contact          Adverteren         Links

Home        Kinderlines Verhalen        Kinderlines Kleurplaten        Penvrienden        Dierentuinnieuws        Domeinen te koop     Spellen

Copyright 2016, Kinderlines Uitgeverij, alle rechten voorbehouden.